Åka till Paris – en snabbguide

Paris är en av de populära städerna i världen för turister. Det är bland annat känt för Eiffeltornet, sin konst och mat. Staden är väldigt stor, och det är svårt att hinna med allt under ett kort besök. Här tar vi upp några av de mest populära sevärdheterna och attraktionerna, och vad som är bra att tänka på inför resan.

Populära sevärdheter

 • Eiffeltornet
  Behöver knappast någon närmare presentation. Tornet byggdes år 1889 och är 300 meter högt, och kanske den allra starkaste symbolen för Paris. Det vore nästan fel att åka till Paris utan att se Eiffeltornet…
 • Slottet i Versailles
  Slottet i Versailles är enormt och kräver en hel dag. Bäst är att vara här på sommaren för att njuta av de vackra trädgårdarna.
 • Louvre
  Det största museet i världen, med mängder av ikoniska verk. Det är också här Mona Lisa och Venus från Milo har sina permanenta boenden.
 • Latinkvarteren
  Latinkvarteren är ett pittoreskt område med små, trånga gator som leder in till små torg med kaféer. Perfekt för den som vill strosa runt och ta in atmosfären.

Vad kostar det att vara här?

I Paris går det att leva både billigt och dyrt. Om du ska backpacka, bo på hostel och leva billigt kan du klara dig fint på omkring 500 kronor per dag. Vanligare är dock kanske att man reser hit med en budget på omkring 2 000 – 3 000 kronor per dag. Det räcker till ett bra hotell och fina måltider ute på restauranger.

Något som är bra att ha i åtanke för den som vill resa billigt, är att priserna för boende är betydligt lägre på vintern. Det kan vara så pass att kostnaden för boendet är hälften än vad det är under högsäsong.

Snabbtips för att resa billigt i Paris:

 • Köp dagspass för tunnelbanan
  Ett tips för att komma undan billigare vid resor i Paris är att köp ett dagspass eller tio biljetter åt gången för tunnelbanan. Det blir betydligt billigare än att köpa en enskild biljett varje gång du åker. Dagspasset ger dig även rabatt på vissa attraktioner i staden.
 • Paris Museum Pass
  Paris Museum Pass köps i förväg och ger dig tillgång till över 70 museer och monument i staden. För två dagar kostar det ungefär 500 kronor, medan fyra dagar ligger på ca 600 kronor. Går du på många museer är det här ett enkelt sätt att spara pengar på.
 • Utnyttja gratis museum
  Offentliga museer har gratis inträde den första söndagen i varje månad. Passa på att gå då! Däremot är det bra att tänka på att köerna dock kan vara riktigt långa.
 • Ät helst ute under lunchen
  Att äta ute i Paris kan vara väldigt dyrt. Många restauranger har dock ganska generösa luncherbjudanden. För dig som vill njuta av den goda franska maten, men som inte vill lägga ned allt för mycket pengar, så kan du passa på att äta ute under lunchen – och laga middagen själv.

Åka till Paris – hur?

Flyg är kanske det smidigaste sättet att åka till Paris från Sverige. Från Arlanda går det att hitta billiga flygbiljetter, i synnerhet under lågsäsong. Det tar inte mer än ca två och en halv timme att flyga hit.

För den som inte vill flyga kan man också ta tåg eller bil. Då får man uppleva lite mer av naturen i Frankrike och får semester på semestern!