Att arbeta som servitör eller servitris

Funderar du på att bli servitör? Det är ett ganska stort yrke i Sverige och som inte kräver någon specifik utbildning. Som servitör jobbar man med att ta emot beställningar och servera mat och dryck på restauranger.

Arbetsmarknaden

Arbetsförmedlingen kan man läsa att det finns ungefär 21 000 anställda servitörer och hovmästare i landet. Ungefär 40 procent är män och 60 procent är kvinnor. I myndighetens yrkesprognos står det att det finn stora möjligheter till arbete på såväl kort sikt (år 2022) som på lite längre sikt (år 2026). Dock påpekas det att restaurangbranschen, och därmed möjlighet till arbete inom servis, är mycket beroende av hur läget kring Covid-19 utvecklar sig. De menar därför att resultaten ska tas med försiktighet.

Det bör nämnas att det brukar finnas goda möjligheter att arbeta inom servis utomlands. Dock krävs då att man talar det språk som gästerna talar. Även i många icke-engelsktalande länder är det ganska vanligt att man blir serverad på engelska, men det är långt ifrån överallt det ser ut så.

Löner

Enligt en källa som samlar lönestatistik är medellönen strax under 20 000 kronor. Medelåldern hos de som uppgett sina löner är 25,5 år, och den genomsnittliga erfarenheten är fem år. Enligt samma källa tycks vissa regionala skillnader finnas. I Stockholm och på Gotland tjänar man bäst medan län som Blekinge, Norrbotten och Örebro ligger i botten av listan. Andra källor anger dock att medellönen är mellan 24 000 och 26 000 kronor i månaden. Kanske ligger det faktiska snittet någonstans däremellan.

För- och nackdelar med att jobba som servitör

Som med alla tjänster finns det för och nackdelar. De som vi listar här är ytterst subjektiva och baserat på den rent generella bilden av hur en servitör eller servitris arbetar.

Då man spenderar mycket tid bland människor, både gäster och kollegor, så är det ett väldigt socialt yrke. Fördelarna med det är att man hinner lära sig mycket på väldigt kort tid, speciellt när det kommer till att ha flera bollar i luften samtidigt, men också att tiden på jobbet går fort. Det är inte sällan man också har gratis eller rabatterad mat på restaurangen eller hotellet man arbetar på. Dock beror det på helt vilket avtal som finns på arbetsplatsen samt vilka pass man arbetar då det kan skilja sig från skift till skift.

De nackdelar som finns med yrket är att det tyvärr är en lägre lön än i många andra yrken. Man är också ofta på språng och det är inte alltid det finns tydliga tider för raster eller kaffepauser. Det är också ett yrke där man arbetar kvällar och helger, och det kan även förekomma att man behöver hoppa in och arbeta med kort varsel. Själva passen i sig har en risk att bli tunga, långa och fysiskt utmattande; speciellt vid högsäsonger som sommar och jul.

Egenskaper en bra servitör bör ha

Som servitör är det bra att ha följande egenskaper (eller utveckla dem):

  • Servicekänsla
    Att gästerna ska få en bra upplevelse och uppleva värdskap i världsklass är målet med jobbet. Gästerna ska känna sig välkomna, uppmärksammade och få god service från att de träder in genom dörren till att de lämnat.
  • Stresstålighet och simultanförmåga
    Arbetet är ofta hektiskt. Vid vissa tider på dygnet kan det komma många gäster på en gång, och det gäller då att vara på alerten och hålla servicekänslan uppe. Det krävs också att man har en relativt god simultanförmåga, då det händer att man har flera gäster att ta hand om samtidigt.
  • God lagspelare
    Inom servis är det ovanligt att man arbetar ensam. Det är viktigt att man kan komma överens med såväl kockar och hovmästare som dörrvakter och bartenders.