Bäst termosmugg (test)

När man söker online finns det ett stort utbud av termosmuggar test för att kröna den bästa på marknaden. Under våren 2022 ställde sig även svenska testningscentret Råd och Rön in i diskussionen, och genomförde därmed den mest gedigna studien. I toppen på listan stod, något förvånande, de billigaste alternativen: nämligen Clas Ohlsons och IKEAs termosmugg. 

UNDERSÖKA

  • Beställ testvinnaren ”Undersöka” från IKEA här (79kr) 

Därför ska man använda termosmugg 

En termosmugg är ett perfekt alternativ för den som vill ha en kaffetermos to go, eller för att enkelt kunna ta med sig annan valfri dryck vart man än ska. En kaffemugg med lock behåller temperaturen på drycken, vilket gör ditt användande hållbarare då man inte behöver slänga ut kallt kaffe. På så sätt kan en kaffemugg termos vara lika bra för användning i hemmet om man är en kaffedrickare av det långsammare slaget – på en stor termos kan du nämligen klara dig med varmt kaffe hela dagen om du väljer rätt modell. För att hjälpa dig har vi rapporterat från Råd och Röns termos bäst i test nedan.  

Råd och Rön termosmuggar test 

I testet ställdes 15 termosmuggar mot varandra, där den billigaste kostade mellan 79kr-399kr. En stor skillnad i pris – och en stor skillnad i kvalité. Men dyrast var inte bäst.  

Testet av kaffetermos bedömdes på fyra olika punkter för att se vilken kaffemugg som gav drickaren den bästa och tåligaste erfarenheten. En termosmugg skulle kunna hålla kaffet varmt, inte läcka, vara skön att dricka ur, och helst kunna tappas utan större men. De fyra betygskategorierna inkluderade: 

  • Temperaturhållning 
  • Hanterbarhet 
  • Hållbarhet 
  • Kvalitetsintryck 

Lågt läckage 

En punkt som är mycket viktig, i val av kaffetermos to go, är hur bra den håller mot läckage. I Råd och Röns studie testades detta genom att fylla termosarna md vatten, stänga dem, och sedan låta dem stå upp och ner i 10 minuter. Endast hälften av muggarna klarade testet, och båda modellerna från högaktade Eva Solo termosmugg blev underkända. Värst läkte Biltemas modell. 

Hålla värmen 

För att testa hur väl temperaturhållningen fungerade testade Råd och Rön såväl varma drycker som kalla drycker för att passa alla typer av användningar. Vid värmetestet fylldes termosarna med 95 grader varmt vatten som kontrollerades efter en, tre, och sex timmar. Termosen stod i rumstemperatur.  

IKEAs termosmugg höll värmen allra bäst, och var den enda som fortfarande låg på över 90 grader efter 1 timme. Efter sex timmar var IKEAs återigen den enda termosen vars vätska fortfarande låg över 70 grader. Detta kan jämföras med de högra prisklasserna, där den populära Bodum muggen knappt höll temperaturen över 50 grader efter 6 timmar. 

Råd och Rön testade även samma test med halvfulla termosar. Här sjönk temperaturen betydligt snabbare. Alltså är det hållbarare på flera sätt att fylla en stor termos och dricka under dagen, än att halvfylla flera termosar som man sedan kanske måste slänga ut för att de blivit för kalla.  

Kalla drycker 

När det kommer till kalla drycker var det mindre skillnader mellan termosarna, men med liknande resultat. Efter sex timmar var drycken i Ikeas termomuggar kallast, medan vätskan i Bodums termosmugg var varmast. 

Användarvänlig och tålig termos 

Förutom att hålla värmen behöver en termos även vara lätt att använda. Med användbarhet menas exempelvis hur lätt den är att dricka ur, göra ren, fylla på och hur stadigt den står. Råd och Rön testade detta genom att stänga och öppna termosarnas lock 600 gånger, för att sedan göra läckage-testet en gång till. Återigen höll inte den populära och dyra Bodum, utan öppningsfunktionen gick sönder efter 496 klick.  

Rön och Råd testade även att ”tappa” termosarna på betonggolv tre gånger från 80 meters höjd. De flesta klarade sig här med endast skrapor, även om locket på Kayobas termosmugg gick sönder helt på tredje fallet. 

Rekommenderad termosmugg 

Termosmugg 0,3 liter

IKEAs Undersöka (4dl) – Tålig, lättanvänd, och håller temperaturen allra bäst. Är även mest prisvärd. Läs eller beställ här. 

Clas Ohlson (3dl) – Håller tätt, hållbar, och håller värmen. Lite mindre än IKEAS termosmugg. Också bland de prisvärdaste.

Läs eller beställ här: Clash Ohlson