Därför förändras kaffesmaken av termosmuggar

Kaffesmak

 

 

 

 

 

 

 

 

Den som är en kaffeälskare och använder termosmuggar har säkerligen märkt att kaffet kan smaka lite annorlunda. När kaffet har legat varmt en längre tid i en termosmugg, utan tillgång till syre, är det naturligt att smaken förändras något. Men vad är det egentligen som sker? Och vilka faktorer är det som spelar in?

 

Temperaturen

Temperaturen gör mycket för smaken, vilket säger sig självt. Många muggar på marknaden kan hålla kaffet varmt i runt sex timmar – och många fler än så. En ganska självklar faktor är temperaturen – kaffet i en termosmugg kommer att smaka annorlunda efter en timme än en kaffe i en vanlig kopp.

 

Syre

Vissa menar att kaffe bör drickas inom 30 minuter efter att det är bryggt, och att längre tid än 120 minuter inte bör passera. Även om det är drickbart efter den tiden, så kan oxidering göra att aromerna börjar brytas ned något. Ju varmare kaffet är – desto snabbare oxidation. Möjligen kan det vara bra att hålla utkik efter en termosmugg som håller riktigt tätt, för att minska mängden syre, som i sin tur står för oxideringen.

 

Kom ihåg att mjölk är ännu känsligare. Har du mjölk i kaffet bör du inte förvara det alltför länge i termosmuggen innan du dricker det.

 

Materialet

Förvisso anekdotiskt, och det beror säkerligen i hög grad på termosmuggen i fråga – men många menar att materialet som termosmuggen är gjord av kan ge smak till kaffet. Har du en mugg av plast eller metall så kan en liten bismak infinna sig. Det här är kanske särskilt påtagligt när de är nya.

 

Hur ska kaffe smaka, då?

Hur kaffe ska smaka är egentligen subjektivt. Några generella regler att ta hänsyn till:

 

  • Balanserat. De flesta är eniga om att kaffe bör ha en balanserad smakprofil. De olika smakerna bör vara väl avvägda mot varandra, och ingen smak bör ta över och dominera över de andra.
  • Det är fräscht. Kaffe som stått för länge börjar ofta smaka lite beskt eller torrt. Det här är en utmaning för den som dricker genom en termosmugg.
  • Inga bismaker. Att inte ha några bismaker är också en utmaning för den som dricker kaffe från en termosmugg. Vissa menar att kaffet tar smak av termosen efter ett par timmar.

 

 

Vill du bilda dig en tydligare uppfattning om vad gott kaffe är så kan en kaffeprovning vara en idé. Här får du maka flera olika typer av kaffe och kan hitta din favorit. Dessutom får du tips på hur man brygger kaffe, som du kan använda framöver. För de som inte gillar kaffe då? Det finns möjlighet att gå på allt från whiskeyprovningar till teprovningar över hela landet…

 

Kanske kan du hitta en kaffesort som du tycker klarar sig bättre än andra efter lång tid i termosen?