Elva snabba tips när du ska bo på hotell

Det finns många tips och tricks för att spara pengar och få en lite bättre upplevelse när du ska bo på hotell. Här delar vi med oss av några av dem.

Inför bokningen

 • Håll dig till en kedja. De flesta kedjor har bonussystem som gör din upplevelse med dem lite bättre om du bor med dem ofta. Det kan till exempel var bonusnätter, rabatt på mat och dricka, medlemspriser, gratis uppgradering, välkomstgåvor och så vidare. Hitta en kedja som du gillar – och håll dig till den.
 • Titta vad som finns runt Hotellet kan vara hur fint som helst – men om det är nära en tågstation eller en flygplats så kan det bli svårt att sova i vilket fall som helst. Titta gärna också på området i sin helhet och kontrollera att det är tryggt. Särskilt angeläget är det om du reser med familjen.
 • Bo nära flygplatsen om du ska flyga på morgonen. Om du ska flyga på morgonen kan det vara värt det att bo på ett flygplatshotell. Reser du mycket och har ett tight schema, kan den extra timmen på morgonen göra dagen mycket bättre.
 • Jämför. Det finns gott om tjänster på nätet som låter dig jämföra priser på olika hotell. Det finns till och med tjänster som jämför jämförelsetjänsterna. Utnyttja det för att hitta billiga priser.

Vid incheckningen

 • Var trevlig! Genom att vara lite extra trevlig mot personalen kan du få lite bättre service. Personalen är mer benägna att hjälpa till extra, eller till exempel ge dig en gratis uppgradering, om du är vänlig.
 • Fråga om en uppgradering. Det kan faktiskt löna sig att fråga om en uppgradering – det är inte alltid det går, men då och då kan du ett finare rum bara genom att fråga snällt.

Säkerheten när du ska bo på hotell

 • Slå på brandväggen på datorn. För att vara på den säkra sidan, i synnerhet när du använder publika wi-fi, bör du komma ihåg att aktivera brandväggen. På Windows är den aktiverad automatiskt, på Mac behöver du gå in i Systeminställningar och aktivera den själv.
 • Använd kedjan vid dörren. Det kan vara bra att ha som vana att använda kedjan vid dörren. Även om det är ovanligt, så händer det att personal eller andra resenärer (som fått nyckel av misstag) kan öppna dörren plötsligt.
 • Titta på utrymningsplanen. Hotell är ofta stora byggnader och vid en brand är det kanske inte enkelt att hitta den snabbaste vägen ut. Inne i rummet, eller i korridoren, brukar det sitta en utrymningsplan på väggen. Ta gärna en titt på denna innan du går och lägger dig, så att du vet vad du ska göra om olyckan är framme.
 • Använd kassaskåpet. Det är förvisso inte alla hotell som har detta, men vanligt är att det finns ett kassaskåp på rummet. Här kan du förvara pass och eventuell mindre elektronik (hårddiskar, till exempel) på ett säkert sätt. Glöm inte koden, bara!
 • Passa dig för fjärrkontrollen. Är du bakterierädd? I sådana fall bör du kanske ta med en plastpåse för fjärrkontrollen. Visserligen ska den rengöras mellan besök – men städpersonalen kan fela.