Fem sätt att boka billigt hotell

hotell, billigt hotell

Hemester i Sverige, weekend i någon huvudstad eller en varm semesterresa. Oavsett destination behövs ett boende, och ett vanligt sådant är hotell. Det är dock något som kan bli onödigt dyrt om man bara bokar första bästa som dyker upp. Men det finns flera sätt att komma billigare undan om man bara lägger ner lite tid och planering.

Så här hittar och bokar du ett billigt hotell!

Jämför och boka billigt hotell på nätet

Det finns idag ett flertal jämförelse- och bokningssidor för hotell på nätet och för att komma billigt undan är det såklart bra att jämföra. På dessa sidor behöver man inte ens göra speciellt mycket av jobbet själv, mer än att fylla i önskad ort och eventuella önskemål. Dessutom är det ofta billigare att boka hotell just på nätet. Något som kan vara värt att ha i åtanke för den som är på jakt efter något bra.

Boka tidigt – eller sent

Har man god framförhållning inför en hotellvistelse och har möjlighet att boka ett bra tag i förväg är det något som kan göra att man lättare kan hitta ett billigt hotell. De flesta hotellen har skiftande priser och är man ute flera veckor i förväg är det vanligt att priset är lägre än om man bokar bara någon vecka innan.

Man kan dock även ha nytta av sena bokningar. Men då är det mer eller mindre i sista minuten, vilket kan innebära något av en chansning. Finns lediga rum för natten är det inte ovanligt att de går att få för ett billigare pris. Däremot kan det även var riskfyllt att vänta så länge – det kan ju trots allt vara fullbokat när man kommer dit.

Utnyttja lågsäsongen för att hitta billigt hotell

Detta alternativ kräver att man kan tänka sig att göra resan när hotellet är i sin lågsäsong. Det vill säga att man reser när inte så många andra gör det. Fördelen är att många hotellverksamheter då väljer att sänka sina priser och man kan då boka ett rum mycket billigare.

Till högsäsong hör till exempel skollov och semestertider. Då är efterfrågan större och priserna ofta högre. Kan man i stället tänka sig en hotellweekend eller liknande under en helt vanlig vardag, kanske i mörka november eller slaskiga april kan priserna skilja sig avsevärt!

Välj hotell med lägre standard

Visst är det lyxigt att bo på fina hotell med fyra eller fem stjärnor. Men det är ju sällan hotellet och boendet som är målet med resan och många gånger används hotellrummet bara för att få en eller ett par nätters god sömn under vistelsen. Vill man bo på ett billigt hotell kan man i stället satsa på hotell med lägre standard.

Dessa känns oftast inte lika exklusiva men fyller lika väl sin funktion. Behöver man bara en säng att sova i och vill spara pengar till nöjen, shopping och god mat i stället är detta ett bra alternativ.

Håll utkik efter kampanjer

Ska man boka ett hotell kan man, förutom att använda sig av jämförelse, – och bokningssidor, hålla utkik efter aktuella kampanjer. Även dom stora hotellkedjorna har sådana med jämna mellanrum och då är ett bra tillfälle att boka.