Hur länge håller värmen?

”Vilken kaffekopp håller värmen bäst?”

En lite udda fråga kom in till oss men det är ändå intressant frågeställning. På termosmugg.com finns en mängd olika termosmuggar med olika värmande kvalité. En del är värmemuggar, en del är värmeisolerande muggar och andra kallas för termosmuggar. Men alla ska hålla värmen på kaffet under en längre period. Därmed är det i stort sett enbart isoleringen som avgör värmehållningsfunktionen.

Men med kaffekoppar….då blir det lite annorlunda.  Det finns mängder av snygga kaffekoppar att välja på hos E-butiker och webbportaler – men ingen har skrivit om dess värmehållning…

Detta anser vi vara avgörande:

Material

En kaffekopp tillverkas i regel av keramik men andra material lyser inte helt med sin frånvaro. På 70-talet var plast ett materail som användes för ”nästan allt” och då kom även plastkopparna. Fördelen med keramik är att det leder värme ”sakta”. Med andra ord håller sig värmen i koppen, där den ska vara. Det kan jämföras mot exempelvis pappersmuggar som man lätt bränner händerna på. Det är en tydlig indikation på att värmen ”flödar” ut åt sidorna.

Skulle kaffekopparna i övrigt vara byggda på samma sätt och därmed bara ha olika material skulle till största sannolikheten keramikkoppen vinna. Detta speglar även de enklaste termosmuggarna som består av en tjockare keramikmugg med lock.

Tjocklek

Oavsett vilket material man använder så spelar tjockleken roll. Ta kaffekoppar från 30-talet som exempel. De är grymt snygga med sina små snirkliga öron och inte sällan ”vågor” på koppens kant. Ju finare kopp – desto tunnare material. Ingen regel utan undantag förstås men dessa sköra koppar har allt mer försvunnit från marknaden. Jämför man kaffekopparnas möjlighet att bevara värmen bör man alltså även se på dess tjocklek.

Öppning

Den stora skillnaden mellan en kaffekopp och en termoskopp är locket. I vissa fall är det enbart detta som skiljer.

Värmen går uppåt och försvinner därmed fort ur en öppen kopp. Därmed spelar det även roll hur stor ”öppning” koppen har. Ju mindre öppning desto bättre ur värmeaspekten.

 

Mängd

Generellt gäller regeln att värmen sjunker saktare i en större kopp än en mindre. Detta eftersom mängden kaffe påverkar temperaturskillnaden. Men det finns teoretiska undantag. Är en kopp extremt bred skapas en stor ”öppning” och värmen försvinner snabbt uppåt. Häll ut kaffe på ett bord och mät hur snabbt det svalnar mot om det ligger i en kopp (mest teoretiskt exempel)

Det kan nämnas att många av de kaffekoppar som idag säljs i handeln är just både av tjockare material, mer lik muggar och främst i keramik. Är det för att kunderna allt mer efterfrågar kaffekoppar som håller kaffet länge? Det vet vi inte – men frågan som kom in på mail var alltså rätt relevant gällande dagens utbud.