KAN MAN HA MAT I EN TERMOSMUGG?

lunchbotsOrsaken till att många köper en termosmugg är att de är perfekta för att hålla värmen på kaffet eller teet när man inte vill dricka upp allt på en gång. Kanske ta med kaffet på bussen eller ha varmt kaffe länge vid datorn. Men en fråga som ibland dyker upp är – kan man även ha mat i den?

Det man tänker då är att eftersom en termosmugg håller värmen så bra på vätskan så vill man utnyttja detta för att hålla värmen på maten. I teorin så håller denna tanke. Men det finns två stora MEN…

Storleken

Ser man på Primus mattermosar så rymmer de från 0,5liter upp till 1,5 liter. Den som fått bäst test (Läs mer på mattermos.se) är Primus 1,5liter. Detta kan då jämföras med klassiska termosmuggar som innehåller 0,3-0,5 liter. Innehållet är alltså mindre.

Formen

Det andra är formen. Som nämnts ovan finns det ju både termosmuggar och mattermosar på 0,5 liter. Därmed skulle den som inte är stor i maten kunna äta ur en av dessa oavsett. Men de är utformade på två helt olika sätt. Muggtermosen är betydligt smalare. Den är gjord för att man ska dricka ur den och därmed finns inget behov av en stor öppning. Vätska är lätt att få i och ur oavsett om öppningen är liten. Jämför detta gärna mot mattermosarna.

Det är väll inget problem tänker den händiga. Ta en gaffel eller kniv och peta ur innehållet. Ska man äta har man ju i alla fall med sig både gaffel och kniv. Då kan man ju fiska upp korvarna eller skrapa ut makaronerna med dessa. Absolut inte! För det första ska man aldrig ha metall i någon slags termos. Det skadar det som är inuti och därmed minskar värmehållningen. Vill man använda platsbestick (ex. spork) så skulle man komma runt problemet. Men samtidigt är en muggtermos så pass djup att man i så fall måste ha med sig ett långt plastverktyg för att få ut maten. En lång plastkniv eller liknande. Smidigt – inte alls. Köp en mattermos på mattermos.se istället.

Spara genom att ha med termosmuggen

Det finns hundratals sätt att spara pengar på och ett vanligt knep är att inte gå på restaurang så ofta. Om du väljer matlådan (eller termosmuggen) tre dagar i veckan kan du spara hela 1 500 kr per månad. Ett annat knep är att samla lån och spara pengar på det sättet. Försöker du spara pengar på många olika sätt kan du ofta minska dina utgifter med ett par tusenlappar varje månad. Det skulle kunna bli en ny bil eller ett helt nytt kök (på lite längre sikt alltså).