Olika yrkesroller på restaurang

Hundratusentals människor jobbar inom restaurangbranschen i Sverige – och det krävs många personer för att en enda restaurang ska fungera. Olika arbetsplatser kan såklart ha lite olika behov av personal. Mindre och lite enklare varianter har troligen har färre anställda och en större kan ha mycket av allt. Nedan följer en lista på olika yrkesroller inom branschen.

Kocken – nyckelpersonen bland yrkesroller inom restaurang

Ingen restaurang utan kock, och ingen kock utan restaurang. Att kocken är den som lagar maten känner nog dom flesta redan till. Men en kock kan även ha flera andra arbetsuppgifter. En del är delaktiga i att ta fram nya menyer och andra är ansvariga för att beställa råvaror och produkter som köket behöver.

yrkesroller inom restaurang

Serveringspersonal

Serveringspersonal spelar också en stor roll på många restauranger då dom står för en stor del av service till gästerna. Som serveringspersonal är det till exempel viktigt att ha god kännedom om restaurangens meny och vilka råvaror som används. Det är också vanligt att gäster ber om tips kring både mat och dryck.

Servitören eller servitrisen tar kundernas beställning och levererar den till köket, samt tar maten från köket och levererar till gästerna. Det är också vanligt att serveringspersonalen tittar till gästerna med jämna mellanrum för att säkerställa att alla är nöjda och belåtna – kanske är det något som behöver fyllas på eller någon som har en synpunkt på maten?

Sist men inte minst är det även denna roll som brukar komma ut med notan och ta betalt.

Kökschef

En kökschef kan ses som högsta hönset på en restaurang. Det är denne som ansvarar för att både kockarna och serveringspersonalen sköter sina arbetsuppgifter. Som kökschef är det vanligt att man har många administrativa uppgifter snarare än praktiska eftersom det är mycket som ska klaffa för att allt ska ska rulla på bra och smärtfritt.

Sommelier

Sommelierer finns långt ifrån i alla restauranger men många lite finare sådana har en sommelier i sin personalstyrka. En sommelier är expert på drycker, eller rättare sagt viner, och kan hjälpa och rekommendera gästerna en viss dryck till en viss maträtt. Att matcha ihop rätt typ av dryck med rätt sorts mat är faktiskt svårare än man kan tro – så se till att utnyttja expertisen från en sommelier där det finns tillfälle att göra det.

Hovmästare

Hovmästare är också en mindre vanlig roll inom denna bransch – åtminstone på mindre och lite enklare sådana. På många större restauranger finns en hovmästare och man skulle kunna säga att det är denne som ansvarar för själva matsalen.

Den första man träffar när man kommer in på en restaurang är troligen en hovmästare. Denne visar sällskapet till sitt bord och det är vanligt att densamma även sköter bokningar och liknande. Hovmästare och serveringspersonal är liknande roller och där det inte finns någon hovmästare är det serveringspersonalen som sköter dessa arbetsuppgifter.