Primus Commuter Termosmugg

Att välja rätt termosmugg för rätt tillfälle är viktigare än många tror. Det finns ett stort utbud och den som passar vid ett tillfälle är sämre vid ett annat. Därför gäller det att först och främst fundera på till vad och när man ska använda sin termosmugg.

Material

Muggen är av plast och inte gjord av material som isolerar. Den ska därför användas för att dricka ur direkt eller väldigt snart. Det kan jämföras med de mer isolerade termosmuggarna som håller värmen i flera timmar. Denna håller värmen betydligt bättre än en vanlig kaffemugg (eftersom det är lock). Men har alltså inte termosfunktion – välj i så fall en annan modell

Funktion

Även om muggen inte är isolerad fyller den en bra funktion vid tillfällen då man vill hålla drycken varm eller kall lite längre.

Vill man ha med sig te eller kaffe i bilen till exempel är en termosmugg som kräver att man skruvar av locket för att komma åt drycken inte något bra alternativ. Här har primus Commuter ett skruvlock som gör att den håller tätt men med en knapp som är enkel att trycka ner med enhandsfattning.

Trycker man ner knappen i locket öppnas ett hål. Locket är också utformat så att den är lite rundat vilket gör det lätt att dricka. Det finns inga vassa kanter utan den har mjuka linjer.

Locket

Skruvlocket är enkelt att skruva på och håller tätt så att den som vill ha med sig dricka i väskan behöver inte oroa sig för att det ska läcka. Det gör den perfekt att packa ner och transportera till bilen, tåget eller hur man nu transporterar sig.

Färg

Att den finns i flera olika färger är också trevligt och har man flera stycken blir det lätt att hålla ordning på vems som är vems.

Nackdelar

En av nackdelarna, förutom att den inte är isolerad, är att för den med små händer kan den vara lite för bred och svår att hålla i med enbart en hand. Även den som har problem med händerna, så som äldre kan ha, kan få problem med att hålla i den och även att skruva på locket.

Den väger inte mer än 188 gram men känns ändå onödigt tung. Speciellt locket är tungt.

Locket har precis som en traditionell termos en funktion med knapp som öppnar ett hål. Och precis som med dessa kan det vara svårt att få ur vattnet ur locket när den diskas.

En annan sak man bör tänka på är att materialet är gjort av plast. Till skillnad från stål har plast den egenskapen att den kan ta åt sig smak och lukt av till exempel kaffe vilket kan vara svårt att få bort. Av den anledningen bör man tänka efter hur muggen ska användas och av vem innan man fyller på med dryck.

Min slutsats

Även om muggen har vissa nackdelar var den ändå en glad överraskning då den både höll tätt i väskan och med sitt enhandsgrepp som gjorde det lätt att använda den på bilresan. Den var en aning för stor för mugghållaren i bilen så att den inte gick ner helt. 

 3/5