Klean Kanteen TKCanister 946 ml

Canister_Food_32oz_1200x

När Oddhikers.se testar mattermosar för vandring ges mycket högt betyg och modellen blir utnämnd till ”Bästa mattermos för två personer”. Deras omdöme delas även av både andra svenska och amerikanska tester. Samtidigt är omdömet utifrån recensenternas åsikter kring design och funktion – vilket kan skilja en hel del beroende på hur mattermosen är tänkt att användas.

Värme och kyla

Producenten anger att mattermosen kan användas för att hålla maten varm i 11 timmar (!) och kyla i upp till 45 timmar. Det är mycket imponerande siffror då en vanligare nivå är 5 – 8 timmar för värme och ca 12 – 14 timmar för kyla.

Den som väljer den allra största mattermosen från Klean Kanteen kan hålla maten varm ännu längre tid. Den största modellen, på cirka 2 liter, anges klara varmhållning i 47 timmar och kyla 145 timmar.

Även om det skulle vara kallt ute, och antalet timmar försämras något, är det fortfarande mycket lång tid som termosen håller värmen. Här ges absolut högsta betyg.

Material

Som alla mattermosar, och termosmuggar, med bäst värmehållning är denna tillverkad av rostfritt stål och dubbla väggar. Därmed skapas ett utrymme för vacuum mellan väggarna vilket är orsaken till att så god värmehållning kan skapas. Materialmässigt är det alltså inte någon större skillnad – däremot har de uppenbarligen lyckats mycket väl i konstruktionen eftersom de uppnår så god temperaturhållning.

Design

Designmässigt finns det vissa skillnader mot andra modeller. Framförallt ses detta i det helt nedsänkta locket. Det är relativt vanligt att locken är utanpåliggande (som på en matlåda). En fördel med denna lösning kan vara att locket blir extremt läcksäkert – eller så är det enbart en extremt läcker detalj…

Locket öppnas genom att ett utfällbart handtag vrids ut och sedan vrids ett kvarts varv. Det kan tyckas som en mindre detalj men gör faktiskt skillnad. Inte minst för de med lite mindre händer.

Jämför designen mot exempelvis Sigg Miracle Termosmugg som öppnas genom att hela ”locket” vrids ett kvarts varv. På samma sätt öppnas även flera av de större mattermosarna. Den som inte får ett bra grepp kring överdelen kan ha lite svårt att öppna den. Med denna funktion blir det därmed enklare.

Disk

Efter användning läggs behållare och lock i diskmaskinen – vilket är ett stort plus. Det finns en del mattermosar och termosmuggar som inte tål maskindisk vilket kan bli irriterande i längden.

Pris

Klean Kanteen mattermos säljs för ca 475 kronor. Med tanke på att den rymmer drygt två vuxenportioner får priset anses vara helt okej. Alternativet hade varit att köpa två mindre modeller, för vardera en person, vilket hade blivit betydligt dyrare.

Jämförs den mot budgetmodeller är priset däremot högt. Men detta är ingen budgetmodell utan snarare premiummodell utifrån värmehållning och funktion. Den som bara behöver hålla maten varm 3 – 4 timmar kan mycket väl komma undan billigare.

Produkten säljs även med livstidsgaranti. Vad den garantin innebär har vi däremot inte kontrollerat.

Även goda omdömen i andra recensioner

Utöver Oddhikers har både svenska och utländska webbsidor recensioner på mattermosen. Överlag delas de positiva åsikterna även om fokus kan ligga på olika funktioner – delvis beroende på vem som recensionen vänder sig till.

Friluftstopplistan ger mattermosen ”Bäst i Test” och sammanfattar deras test med att Klean Kanteen är en ”prisvärd och kvalitativ” termos som är enkel att hantera. I likhet med Oddhikers lyfter de fram att modellens absoluta fördel är dess varmhållning. Detta genom att den har flera timmars längre värmehållningstid än flera av dess konkurrenter. Enligt kan så lång värmehållning uppnås mycket tack vare invändning gängning (locket är helt nedsjunket) samt isoleringsförmågan i materialet.

De lyfter även upp att öppningen är föredömligt stor. Det kan ställas mot Primus mattermosar som snarare ser ut som förväxta termosar vilket innebär att öppningen är betydligt smalare.

Durability Matters har testat samtliga mattermosar från Klean Kanteen. Dessutom en av deras vanliga termosar. Recensenternas första intryck var att de upplevdes ”extremly solid”. En känsla av kvalité och hållbarhet – något som även skulle visa sig stämma vid olika tester.

I likhet med recensenterna som nämns ovan är Durability Matters imponerade av hur värme/kyla kan bibehållas i mattermosen. Detta inte minst den största modellen som håller värmen i ca 2 dygn. För att testa om producentens löften håller valde de att fylla två modeller med kallt respektive varmt vatten. Efter 24 timmar öppnades de och resultatet var riktigt bra. Varmvattnet hade sådan temperatur att det var ”möjligt att göra kaffe”. Någon exakt temperatur nämns däremot inte.

De är även imponerande över att mattermosarna är helt spillfria. Lägg i maten, lägg på locket och var säker på att den inte läckt i väskan på väg till jobbet.

Sammantaget imponerar Klean Kanteen utifrån flera punkter:

  • Håller värme och kyla mycket bra
  • Spillfria
  • Enkla att använda

Modellen ges högsta möjliga poäng!